Erika Lagerbielke
 
En blå planet
Separatutställning Galleri Glas, Stockholm 10 mars - 13 april, 2022
 
Verk: Juni, Västerut I och Västerut II, Vid Sju Strömmar III, Vid Sju Strömmar I

Havet, vattnet och glas, är besläktade barndomskärlekar för Erika Lagerbielke. Efter fyrtio år som glaskonstnär och formgivare förenar hon dessa element i utställningen En blå planet med nytt konstglas skapat i samarbete med Kosta Boda, exklusivt för tillfället.

”Det handlar om mitt och allas vårt förhållande till vatten, på många plan”, säger Lagerbielke. ”Vatten och glas är nära förbundna. Jag har utgått från känslan av att simma och dyka, från upplevelsen av reflektioner, rörelse och ljusspel. Tankarna har fått mig att reflektera djupare över vattnet som utsatt resurs. Mer än sjuttio procent av jorden är vatten. Därför är planeten blå, sedd från rymden.”

I utställningen En blå planet visar Lagerbielke bland annat skulpturala kärlformer inspirerade av dyningar och vågor, serien Losing control – Gaining control. Samt droppformade skulpturer med slipade ytor som reflekterar ljuset likt solens spel över havsytan, serien Vid Sju Strömmar. Genomgående i utställningen är den blå färgen och förnimmelsen av hav och vatten. En djupt havsblå kolorit kompletteras av solvarma orange och rödgula toner. Lagerbielke visar också en grupp innovativa, munblåsta champagneglas i numrerad upplaga. Hon beskriver det som "ett designprojekt med basen i min specialkunskap om glasets sensorik”.
 
 
Vår/sommar 2019 och 2020
ERIKA LAGERBIELKE – FORM FÖR ALLA SINNEN, retrospektiv utställning på Orrefors Museum i Orrefors
Arrangör: Glasrikets Skatter
Producent: Kulturparken Småland

Utställningen berättar om Erika Lagerbielkes verk och verksamhet sedan början av 80-talet. Objekt och en mångfald skisser ger blickar i den kreativa processen och nya perspektiv på känd design.
Dessutom visas ett generöst urval av konstglas samt unika specialprojekt som Bröllopsservisen till Kronprinsessparet 2010, Linnéuniversitetets Rektorskedja och Sigfridskräklan för Växjö stift.
 
2018
ERIKA LAGERBIELKE – FORM FÖR ALLA SINNEN, Kulturparken Småland/Sveriges glasmuseum i Växjö