Nya glas i Differenceserien 2010 - tre olika ölglas, Pils, Ale och Porter I fortsatt nära samarbete med Bengt-Göran Kronstam och nu även med bryggare Johan Spendrup har Erika Lagerbielke utvecklat ett koncept där tre olika glasformer förhöjer upplevelsen av att dricka ett glas öl. ”Öl har en annan komplexitet än vin, bland annat sitter mycket av doften och smaken i skumkronan, det har varit mycket att lära, säger Erika Lagerbielke. Precis som i arbetet med vinglasen har vi börjat från grunden. Vi har förutsättningslöst provat alla upptänkliga öltyper i alla upptänkliga glasformer, helt enkelt för att kunna slå fast att formen gör skillnad. Vi kom fram till ett koncept baserat på att de flesta öl hör hemma i någon av kategorierna pilsner/lager, ale eller porter/stout. Därefter har vi provat oss fram till vilka glasformer som lyfter fram och bekräftar respektive öltyps doft och smak på bästa sätt. Vi fick alla en del överraskningar och det var ett ivrigt provande innan vi slutgiltigt bestämde oss för de rätta modellerna. Det var också en utmaning att utseendemässigt få de nya glasen att knyta an till de befintliga vinglasen. Difference har ett bestämt formspråk som jag tveklöst ville följa, avslutar Erika Lagerbielke.” Difference, vinglasen som gör skillnad Erika Lagerbielke om Differenceprojektet inför lanseringen 2002: ”Projekt Difference började som en tanke om att det i Orrefors sortiment fattades ett finsmakarglas. En vinservis för vinentusiasten med ett helt nytt koncept, optimerad funktion och en njutning för handen och ögat. Serien har ett tydligt formspråk som går igen i seriens samtliga delar. De stora tunna kuporna har en djärv kurva, de tunna smäckra ben ger lyft och elegans, stora präktiga fötter ger stadga fysiskt och visuellt. Noga genomarbetade proportioner individuellt och som helhet. Omsorg om detaljerna, blick för helheten. God balans i samtliga glas.” Konceptet Difference är utformat i nära samarbete med dryckeskännaren Bengt-Göran Kronstam. Vi utvecklade en tanke om att skapa en glasserie där glasen genom sin form framhäver den mest karaktärstypiska doften och smaken i sex olika vintyper, vilka i princip omfattar all världens viner. Två glas för röda viner, Primeur och Mature, för det unga respektive det mogna röda vinet. Två glas för vita viner, Crisp för vita viner som huvudsakligen är torra och friska, oftast inte fatlagrade. Tänk på ett grönt krispigt äpple. Fruit för viner som är fruktiga i sin arom, ofta fatlagrade med en fylligare doftupplevelse, ibland lite smöriga. Tänk på tropiska frukter, en rik och lite yppig doft. Champagne kräver sitt glas, Sparkling, en kombination av smalt och högt för bubblornas skull, så att de inte försvinner fortare än nödvändigt, och samtidigt med en aromkupas karaktär för att framhäva doften. Sweet för alla söta vintyper. Man får direkt en stor upplevelse av rika aromfyllda dofter. Vattenglaset, Water, är tillräckligt stort för att man ska kunna släcka törsten och har en sorts enkelhet, är lite nyktert, i sin design. Det finns även med ett kort ben. Clear Spirits är glaset för klara destillat, exempelvis grappa och Mature Spirits för alla fatlagrade destillat, exempelvis konjak, maltwhisky och gammal rom. Vin mår bra av att luftas och det finns två dekanteringskaraffer, för 75 cl respektive 150 cl. Det finns även en kanna för vatten. tillbaka Bengt Göran Kronstam och Erika Lagerbielke. Foto Lena Koller GLAS Difference Porter, Pils och Ale, design Erika Lagerbielke 2010. Foto Jonas Lindström Foto Roland Persson